Wij zijn Elisabeth & Mieke. Twee energieke dames achter het bedrijf Soepmie. Wekelijks maken wij honderden liters verse biologische soep. Onze thuisbasis is een pand in de Dambruggestraat 36 in Antwerpen. Hier wordt al het lekkers bereid.
Ons verhaal
Soepmie ontstond in 2010 wanneer Mieke op het hoogtepunt van de economische crisis van haar werkgever het aanbod krijgt om een jaar tijdskrediet op te nemen. Mieke is op dat moment commercieel consultent bij Randstad en krijgt door het jaar pauze, tijd om na te denken wat ze verder met haar leven wil aanvangen. ‘Het was enorm bevrijdend om uit de rush te stappen. Ik had plotsklaps tijd om na te denken over wat voor mij belangrijk was.’ Ze begon veel te koken, iets waarvoor het haar vaak aan tijd ontbrak toen ze voltijds werkte. ‘Ik begon bewust gezond te koken. Ik ging op zoek naar een alternatief voor de klassieke maaltijd en begon te experimenteren met andere ingrediënten’.
Ons bedrijfje startte klein. Mieke maakte de soep in haar keukentje thuis. Maar na een half jaar barstte Soepmie al uit zijn voegen. Mieke moest op zoek naar een groter pand, waar ze meer soep kon produceren. Een jaar na de opstart opende ze het pand in de Oranjestraat.
Een jaar later komt Mieke weer op een cruciaal punt in de groei van haar bedrijf. Ze heeft intussen personeel in dienst maar de eindverantwoordelijkheid blijft volledig op haar schouders rusten. Soepmie is een succes maar Mieke heeft geen tijd om na te denken over op welke manier het bedrijf kan groeien. Al haar tijd stopt ze van 7 u ’s ochtends tot 7 u ’s avonds in het uitdenken van nieuwe menu’s, het coördineren van bestellingen, het leveren van de soep en het aansturen van personeel.
En dan komt Elisabeth binnen waaien. Zij is zakelijk leidster geweest bij theatergezelschap Comp. Marius en is op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ze wil een job waar ze met hart en ziel achter kan staan, die strookt met haar persoonlijke waarden. Haar liefde voor goed eten krijgt ze mee van thuis en – niet onbelangrijk – ze is dol op soep maken: ‘Alles in één pot gooien en dan de mixer er in zetten, lekker makkelijk maar zo lekker: daar houd ik van.’
Wanneer Mieke, na een geslaagde samenwerking tijdens een cateringopdracht, vraagt of Elisabeth zin heeft om mee in de zaak te stappen, zijn er ineens twee soepmiekes. Elisabeth vindt in Soepmie de ideale job mét zingeving: ‘Mensen een gezonde maaltijd bezorgen, dat geeft mij een goed gevoel. Je krijgt zoveel positieve reacties, dat geeft enorm veel energie’.
Voor het bedrijf is dit een grote stap vooruit. De verantwoordelijkheden kunnen verdeeld worden over twee paar schouders, wat maakt dat er tijd is om een heel aantal dingen te stroomlijnen. Waar voordien veel op intuïtie gebeurde, brengt de komst van Elisabeth een rationalisering van het bedrijf. ‘Mijn hoofd zat vol, wat ook betekende dat ik niet kon nadenken over de toekomst. Sinds de komst van Elisabeth heb ik mijn hoofd kunnen leegmaken en hebben we ruimte én de kennis om vooruit te denken.’
En dan dient er zich weer een volgende stap aan in de evolutie van Soepmie. Elisabeth en Mieke laten hun oog vallen op een handelspand in de Dambruggestraat. Aangezien het huidige pand in de Oranjestraat erg krap is geworden, is de grote ruimte van het nieuwe pand een heel aanlokkelijk gegeven. Ze kopen het pand en maken er aanvankelijk een biologische buurtwinkel en een professionele keuken in. De professionele keuken is er de dag van vandaag nog steeds. De biologische buurtwinkel nam verscheidene vormen aan: de openingsuren wisselden al eens, er was al eens sprake van samenwerkingen met andere cateraars, de naam van de winkel veranderde in Buurtkost. Soit, te veel om op te noemen. Te ingewikkeld ook! Buurtkost buiten, gezellig bureautje binnen.
Enkel nog de essentie: SOEP!
Een nieuwe efficiënte en ecologische werkwijze wordt ontwikkeld.
Nu leveren ze 1 keer per week verse, biologische en vegetarische soep, met een natuurlijke houdbaarheid. Nog steeds ambachtelijk en met liefde bereid.